Contact met goede vrienden en vriendinnen nadat je ze had verteld dat je kanker had

31 juli 2023

Mensen die je al meer dan 10 jaar kende, die jij hebt bijgestaan in moeilijke tijden, die jou opeens lieten vallen toen het bij jou moeilijk werd?

Ik hoor vaak het excuus “misschien weten ze niet wat ze moeten zeggen”. Ik vind het zo zonde. Hele oude vriendschappen gaan eraan. Juist op het moment dat je zo hard mensen nodig hebt.

Mijn advies is dan ook: geef aan waar je behoefte aan hebt. Wil je dat ze je bellen of juist niet? Wil je dat iemand met je meegaat naar het ziekenhuis of juist niet? Heb je behoefte aan een whatsapp-groepje met vriendinnen? Vraag het. Zeg het. Geef het aan. En als je het even niet meer weet? Ook goed! Maar laat je beste vrienden niet raden. Want ze raden het toch vaak verkeerd. Willen je niet ‘lastigvallen’ of ‘zich ermee bemoeien’.

Iedereen beleeft het anders. Ik heb veel patiënten, families en vrienden gezien in mijn 25 jaar als oncologieverpleegkundige. Ik ben er met Veerkracht bij Kanker om je te steunen en te begeleiden. Maar ik ben slechts een aanvulling. Je moet het alleen doen, maar steun van je omgeving kan enorm helpen. Help je omgeving met wat ze voor je kunnen doen en je zult verbaasd staan, ook van mensen waar je het niet van had verwacht.

Heb jij hier ervaring mee? Ik hoor het graag! Dat mag hieronder, maar natuurlijk ook via een persoonlijk berichtje of een email. We spreken elkaar.

Home Nieuws & agenda Contact met goede vrienden en vriendinnen nadat je ze had verteld dat je kanker had