Rusten is niet slapen

27 september 2023

Vermoeidheid is een bekend probleem als je gaat herstellen van een ziekte. Je kunt het beste de energie die je hebt goed verdelen in kleine stappen.

Zie het als de batterij van je telefoon. Als je die niet op tijd oplaadt, dan zit je met een lege accu. Ga je die opladen, dan is dat niet met 1 minuut gebeurd.
Nog niet, tenminste. Misschien in de toekomst.

En laat je je batterij iedere keer helemaal leeglopen, dan gaat hij minder lang mee. Je moet er goed voor zorgen.

Ik denk dat er veel mensen zijn die beter voor hun spullen zorgen dan voor zichzelf. Erg eigenlijk.

Een voorbeeld: je hebt een aantal mensen – vrienden, familie, buren en collega’s – verteld over je diagnose, en nu krijg je iedere dag 10 whatsappjes over hoe het met je gaat. En moet je iedere keer hetzelfde verhaal vertellen.

Heel lief, al die aandacht, maar jij hebt de energie er niet voor. Daar kun je dan dus beter iets anders voor verzinnen.

Zorg ervoor, en geef aan, dat jij je rust nodig hebt. En rusten is dus niet per se alleen maar slapen. Je kunt ook prima een podcast luisteren, een puzzel doen, een boek lezen, een wandelingetje maken. Waar je maar energie voor hebt. Dat je die dus besteedt aan je herstel. Aan jezelf. Enne, af en toe echt even helemaal niks doen is ook best goed voor je.

Dit bericht geldt niet alleen voor mensen die aan het herstellen zijn, maar eigenlijk voor iedereen.

Heb jij een tip voor een oplossing als je 10x per dag hetzelfde verhaal moet vertellen?

Home Nieuws & agenda Rusten is niet slapen